Zorgvisie

 Zorgvisie

Visie

Kernwaarden: 

harmonieus, nabij, liefdevol, stimulerend


Onze visie gaat ervan uit dat achter elk beperkt mens iemand schuilgaat die gezien wil worden zoals ieder ander. We willen voor onze kinderen een omgeving die ze stimuleert en waar hun talenten worden gezien en aangeboord. Waar oog is voor kwaliteit: zowel in bejegening, als in woonomgeving. Er is aandacht voor elkaar, voor de omgeving, er is zinvol werk en een rijk cultureel leven. We staan in contact met de omgeving. Dat streven we na.


Daarom willen we voor onze kinderen een levendige, harmonische en veilige leefomgeving bieden. Rust, reinheid en regelmaat is daarbij belangrijk. We volgen het dag-, week- en jaarritme. Het ritme zoals dat in de seizoenen is terug te vinden in de natuur. Bijvoorbeeld met seizoenstafels die het gevoel van ritme bevorderen en zintuigen stimuleren als je ernaar kijkt, eraan voelt en de bijbehorende verhalen en de liedjes hoort. Of met jaarfeesten. Samen het leven vieren vinden we belangrijk.


Bij ons woonhuis staan een aantal thema’s centraal:


- Veiligheid

- Cultuur

- Verzorging

- Attitude

- Ouderparticipatie

Veiligheid

- het huis en de omgeving zijn veilig zijn;
- bewoners voelen zich vrij en geborgen;
- er is geen agressie of ongewenst gedrag.

Cultuur

We willen een huiselijke sfeer waarbij de jongeren zo optimaal mogelijk zichzelf zijn en zich kunnen ontwikkelen. Duidelijkheid, structuur en ritme in de dag, week en jaar dragen daaraan bij. Ritme door de dag heen, door de week heen en in het weekeind geeft een veilig gevoel. Ritme door het leven met de seizoenen en het vieren van de jaarfeesten biedt structuur en geeft herkenning, evenals een eenduidige begeleiding en bejegening van medewerkers.

Een huiselijke sfeer wordt ook gevoed door samenzijn en ontmoeten. Dat gebeurt in een goed verzorgde omgeving en het ‘ont’moeten door ontspanning in je eigen huis. Dit maakt dat de bewoners zich thuis en geborgen voelen. Maar ook op zichzelf kunnen zijn als ze dat nodig hebben. De aankleding, kleuren en vormen in het de (woon)omgeving dragen bij aan de harmonie waar we naar streven.

Ontspanning en plezier is van groot belang voor de sfeer en ontwikkeling van de bewoners. Er worden individuele afspraken gemaakt over gebruik van televisie, laptop/tablet op hun eigen kamer. Televisiekijken in de woonkamer is een gezamenlijke gebeurtenis. Hobby’s buitenshuis worden (door ouders/verzorgers) zelf georganiseerd en betaald.


Verzorging

Bij Meandere zal veel collectief gebeuren; iedere bewoner zal naar eigen mogelijkheden een steentje bijdragen in dagelijks terugkomende taken; zo wordt er gezamenlijk (gezond!) gekookt. Het woonhuis wordt samen met de jongeren opgeruimd en schoongemaakt. Het samen doen van huishoudelijke taken als tafel dekken, afruimen, de vaat en de was vormen onderdeel van de wooncultuur. Ook het verzorgen van de eigen slaapkamer hoort daar bij. Uiteraard allemaal onder
begeleiding van professionals.

Verzorging heeft ook te maken met verzorging van jezelf. Ouders/verzorgers, medewerkers en andere bezoekers hebben een voorbeeldfunctie voor de jongeren. Zorginhoudelijke afspraken worden individueel gemaakt en vastgelegd in een persoonlijk  handelingsplan/ zorgplan.

Attitude

De bejegening en begeleiding in Meander is mensgericht en invoelend. De organisatie van het huis en het werk volgt de bewoners in plaats van andersom. Voor de bewoners van Meander is het belangrijk dat ze gezien worden, ongeacht beperking, culturele achtergrond, gender, leeftijd of talenten. Iedereen neemt op een zo gelijkwaardige manier deel.

Gedrag heeft alles te maken met een innerlijke houding, die is gevormd door kennis of ervaring. Mensen met een beperking kunnen soms moeilijk verstaanbaar gedrag vertonen door de kennis en ervaringen die ze opgedaan hebben. Mensen die op een andere manier communiceren dan alleen praten, hebben vaak extra moeite om gezien te worden. Er wordt vaak voor hen gedacht en besloten.

We willen voor de bewoners begeleiders die open staan voor andere manieren van communiceren, zoals met ondersteunende communicatiemiddelen.

Er is geen plaats voor agressie of ongewenst gedrag binnen Meander. Er is respect voor verschillen. Dit geldt voor iedereen die er woont, werkt, bezoekt of anderszins bijdraagt aan de woongemeenschap.

Er is respect voor de begeleiders van ouders/verzorgers; zij communiceren bijvoorbeeld niet rechtstreeks met de begeleiders in geval van vragen of aanmerkingen. Begeleiders moeten zich vrij voelen om hun werk goed uit te kunnen voeren. We willen een sfeer waarin begeleiders voor hun mening moeten kunnen uitkomen en waar ze kunnen leren.

Ouder participatie

Het Meander Huis is een initiatief dat door ouders is genomen en door ouders wordt gedragen. De eindverantwoordelijkheid en regie ligt bij de ouders/ verzorgers. Wonen op z'n Meanders betekent dat er ouders/verzorgers zijn die een bijdrage willen en kunnen leveren.

De begeleiding en zorg die aan de bewoners van het Meander Huis wordt geleverd, wordt collectief ingekocht vanuit het PGB van de bewoners. Het doel is daarbij per bewoner enige speelruimte te houden voor
maatwerk.
Share by: